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8/11/2010

EDU-DINNERS IN ORVIETO 13th AUGUST – 10th SEPTEMBER 2010

CANTINE & CHEF ALLA RIBALTA 2010
WINERIES & CHEFS IN THE LIMELIGHT 2010


Would you like discovering Umbrian Wineries and get to know Umbrian chefs and their amazing dishes?

Our partners and dear friends at “Il Palazzo del Gusto” in Orvieto are organizing from the 13th August to the 12th September a series of “educational” dinners to promote Umbrian wineries and local chefs, promotion that is now very important in this difficult times.

The dinners are taking place on the wonderful terrace at “Il Palazzo del Gusto”, in Orvieto historical centre.
The rich programme includes tasting of all the most important varieties of Umbrian wines from the local white “Orvieto Classico” to the red “Sagrantino”, from the DOC “Torgiano”,“Colli Amerini”, to Trasimeno Lake wines.

Every wine is proposed in matching with specialities prepared by the best local restaurants from the different Umbrian territories.

The beautiful cloister at "Il Palazzo del Gusto"



Given that the event involves - and it is under the aegis of- “Il Palazzo del Gusto” and “Città Slow”, the dinners are offered at a very fair price. “Slow Food” associates get also a discount.
1 dinner costs: € 30.00 p.p. – Slow Food associates: € 28,00 p.p.

To take part to the event, it is necessary to book in advance contacting our friends:
Graziella, Francesca, Lucia - email: itinera.orvieto@tiscalinet.it - ph. 0763.341818 – 0763.393529 @ IL PALAZZO DEL GUSTO - Convento S. Giovanni Via Ripa Serancia I, n° 16


In addition at “Il Palazzo del Gusto”, until the 12th September it will be possible to taste the wines “in the limelight” during the week.

SUPPORT “TERRA MADRE”



“Terra Madre” is an international project created by Slow Food. It is “The Food Communities Network” whose aim is bringing together those players in the food chain who together support sustainable agriculture, fishing, and breeding with the goal of preserving taste and biodiversity.
During the event, thanks to “Città Slow”, at “Il Palazzo del Gusto” there will be a booth with layouts, brochures and info on the project.
To know more: http://www.terramadre.info/

CANTINE & CHEF ALLA RIBALTA 2010
WINERIES & CHEFS IN THE LIMELIGHT 2010



Following the rich programme (sorry we don’t translate the dishes in English: everything is local, "Km Zero" and….of course......yummy!!!)

AUGUST 13 h. 8.30PM

Winery: FONTESECCA – CITTA’ DELLA PIEVE (PG)
Restaurant: AL SALTAPICCHIO - ORVIETO

Menu
Appetizer
Groppone di San Venanzo con fichi e confettura di cipolle rosse
e pane di farro biologico
wine: Bianco IGT Umbria 2009 Biologico

First course
Pasta e Ceci tiepida con scaglie di formaggio biologico di capra “Fattoria Mafalda”
ed emulsione di olio extra vergine d’oliva Soc. Case Basse (Orvieto)
wine: Ciliegiolo IGT Umbria 2009 Biologico

Second course
Bocconcini di maiale di cinta biologico, allo zafferano di Città della Pieve
saltati con prugne timo e patate
wine: Pino Sangiovese IGT Umbria 2008 Biologico

Dessert
Semifreddo alla ricotta di pecora con ristretto di more selvatiche e
wine: “Pino” Sangiovese Fontesecca

AUGUST 20 h. 8.30PM

Winery: MADONNA DEL LATTE - ORVIETO (TR)
Restaurant: ZEPPELIN – ORVIETO

Menu
Appetizer
Flan di zucchine e spinaci con vellutata di tartufo e coriandoli di pomodoro ciliegino
wine: Viognier Umbria IGT 2009

First course

Lasagna agli asparagi su fonduta di pecorino e cipolle rosse caramellate
wine: Viognier Umbria IGT 2009

Second course
Cosciotto di pollo farcito con patate, peperoni e finocchietto selvatico
Verdure di stagione alla griglia
wine: Sucano Umbria IGT 2009

Dessert
Mousse di mascarpone con salsa di ciliegie alla grappa
wine: Grappa “Madonna del Latte” 2008

AUGUST 27 h. 8.30PM

Winery
: CASTELLO DELLE REGINE – AMELIA (TR)
Restaurant: LA PENISOLA – BASCHI (TR)

Menu
Appetizer
Veline di mongana marinate alle erbette con melanzane
alla mentuccia e spaghettini di costine all'aglio, olio e peperoncino
wine: Bianco delle Regine Umbria IGT 2008

First course
Nido di fettuccine al ragout bianco e granella di caciottone croccante
wine: Merlot Umbria IGT 2004

Second course

Vitellina da latte avvolta nel porro su riduzione al Sangiovese umbro di “Castello delle Regine”
wine: Selezione del Fondatore Sangiovese Grosso Umbria IGT 2003

Dessert
Bavarese al pistacchio su laghetto di pesca giallona caramellata

SEPTEMBER 3 h. 8.30PM

Winery
: Cantina alla Ribalta CANTINA NOVELLI – MONTEFALCO (PG)
Restaurant: TRIPPINI- BASCHI (TR)

Menu
Appetizer
Panzanella con frappe di cetrioli e tonno
Supplì di coda alla vaccinara con crema di cipolle e aceto balsamico
Sagrantino Rosè de Noir Metodo Classico 2008

First course

Umbrichelli al pepe con porcini e uva
Pecorino Umbria IGT 2009

Second course

Agnello locale farcito con zucchine e menta salsiccia di agnello panata alla pizza al formaggio
Montefalco Sagrantino DOCG 2006

Dessert
Tiramisù alle mandorle con fichi caramellati

SEPTEMBER 10 h. 8.30PM

Winery: TENUTA LE VELETTE – ORVIETO (TR)
Restaurant: SALE E PEPE - ORVIETO

Menu
Appetizer
Millefoglie croccante con farro di Colfiorito e cipolline di Cannara caramellate
con baffo rosolato
wine: Lunato Orvieto Classico Superiore DOC 2009

First course
Tortello alla ricotta salata di Norcia accompagnato da pomodorini gialli e basilico fresco
wine: Sole Uve Umbria IGT 2008

Second course
Sella di coniglio farcita con fichi freschi
Patate novelle laccate all'arancio
wine: Gaudio Umbria IGT 2005

Dessert
Spuma di uve malvasia e grechetto con cioccolata fondente
wine: Raggio Umbria IGT 2007

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